Subiectul lunii pe piața globală
Este sau nu temporară?

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners

Inflația și cererea reprimată

Lumea începe să își revină, renunțăm la mască, ne luam prânzul iar pe terasă preferată și parcă ne și gândim unde am vrea să ne petrecem vacanța în această vară. După un an în care nivelul global al economiilor populației a crescut, există o dorință puternică în rândul consumatorilor să cheltuiască. Cea mai des întâlnită întrebare în rândul analiștilor economici: ”este temporară?”. Va fi această cerere temporară său nu?

Răspunsul acestei întrebări este foarte important. Dacă privim modelul Keynesist, ne spune că riscul inflaționist apare atunci când populația începe să cheltuiască din excesul de economii pe care l-a acumulat în ultimii ani.
Riscul asupra inflației a fost readus în discuții după o creștere semnificativă a acesteia în Statele Unite ale Americii, unde inflația în luna aprilie a fost de 4.2%, în comparație cu luna martie de doar 2.6%. FED a comunicat clar că va lăsă inflația pentru perioade scurte să se situeze peste target-ul de 2%. Nu va acționa prin creșterea ratei de dobândă până când piața muncii nu va reveni la valorile de dinainte de pandemie. Din perspectiva FED-ului aceasta inflație ridicată este temporară și nu trebuie acționat imediat.

Grafic: Evoluția în ultimii 5 ani a așteptărilor asupra inflației în Statele Unite ale Americii (portocaliu) Marea Britanie (gri), Japonia (albastru), zona Euro(roșu)

Așteptările asupra inflației ne arată că piața nu a reacționat la ultimele date ale inflației, astfel că scenariul de baza rămâne cel în care FED nu va lua nici o măsură. Dar nu este obligatoriu să rămânem în același scenariu până la sfârșitul anului.

Inflația si prețul marfurilor

Prețul mărfurilor continuă să fie în atenția investitorilor și mărfurile rămân clasa de active cu cea mai bună performanță de la începutul anului. Asta se datorează: revenirii economice, sentimentului pozitiv al consumatorilor și predispoziției acestora spre a cheltui, tendinței globale de a reduce poluarea, dar și a unor dificultăți pe partea de ofertă. Administrația Biden a anunțat intenția de a reduce emisia gazelor cu efect de seră la jumătate până în anul 2030, dar această temă nu este nouă și foarte multe țări și-au impus ținte ridicate pentru producerea de energie verde. Cuprul beneficiază de acest trend, fiind materia primă principală folosită pentru construirea de infrastructură verde, datorită proprietății ridicate de conductor electric. De aceea cupru mai este denumit în aceste zile și „noul petrol” sau „aurul negru”. Aluminiu este un alt metal care va fi folosit tot mai des în construcția de autoturisme electrice.
Mărfurile din agricultura au avut o evoluție spectaculoasă în ultimul an - porumbul în ultimele luni a atras cea mai mare atenție, atingând valori nemaivăzute în ultimii 8 ani. O secetă agresivă în Brazilia face că producția de porumb să fie îngrijorătoare. În același timp, China își creează stocuri ridicate de mărfuri cumpărând cantități tot mai ridicate de cereale din SUA. Cu probleme pe partea de ofertă și o cerere ridicată nu este surprinzătoare recenta evoluție a prețului porumbului.

Grafic: Modificarea procentuală a prețului mărfurilor din ultimul an. Petrol (roșu), Aur(gri) Curpru(portocaliu), Aluminu(albastru), Porumb (mov)

Mărfurile sunt folosite adesea ca un mecanism de protecție împotriva creșterii inflației în rândul investitorilor. Deoarece mărfurile se află la baza multor produse incluse în coșul de cumpărături folosit pentru calcularea inflației. Dar nu trebuie să uităm că aceste produse finale au și o componentă de fabricație a cărei marjă de profitabilitate poate fi redusă. Dacă consumul final nu este puternic și sustenabil, prețurile ridicate pentru materii prime nu vor impacta inflația.

Noi planuri de relansare a economiei SUA anunțate de administrația Biden

Administrația Biden a anunțat două planuri noi: unul pentru infrastructură, în valoare de 2.25 trilioane USD, și unul pentru familii, în valoare de 1.8 trilioane USD, pentru educație și servicii medicale. Cele două planuri au nevoie de aprobarea Congresului. Pentru acoperirea deficitului bugetar administrația Biden propune creșterea taxei pe profit de la 21% la 28%. Dar cel mai important este că președintele Biden s-a arătat dispus să negocieze această creștere (prezentând un interval de 25-28%) doar că investițiile în infrastructură să se desfășoare cât mai repede.

Rezultatele financiare pentru primul trimestru au surprins până și pe cei mai optimiști analiști

Avem deja rezultatele financiare ale primului trimestru pentru anul 2021 pentru majoritatea companiilor. Nu a existat trimestru în care analiștii să fi fost mai departe de adevăr precum acesta. În Statele Unite ale Americii companiile incluse în indicele bursier S&P500 au raportat cu 50% profituri mai mari decât în primul trimestru al anului 2020, dar și cu 23% peste așteptările analiștilor. Mai mult 88% dintre companii au avut rezultate peste așteptări. Vânzările au fost în acest trimestru cu 13% peste încasările din primul trimestru al anului trecut.
Dacă aceste numere par astronomice și ireale, uitându-ne mai în detaliu pentru fiecare sector, consumul discreționar a fost în vârful clasamentului profitabilității cu o creștere medie de 156% în primul trimestru vs anul anterior, și cu 66% peste mediana analiștilor, chiar și veniturile au avut o creștere medie de 18%. Dar aici sunt mari diferențe între companiile care s-au adaptat rapid la noile cerințe ale consumatorilor, cele care și-au mutat vânzările în domeniul online și cele care au așteptat ca pandemia să fie temporară. Andrew W Lo susține ideea în cadrul teoriei piețelor adaptive: „pe termen lung toți vom muri, după cum spune Keynes, dar trebuie să avem grijă să nu se întâmple pe termen scurt”.
După astfel de rezultate ne-am fi așteptat ca prețul acțiunilor să continue ascensiunea spre noi vârfuri, dar nu a fost așa. Companiile care au raportat rezultate peste așteptări au crescut în medie cu 0.2% (conform metodologiei Refinitiv), iar cele care s-au situat sub așteptări au scăzut în medie cu -2.2%.

Grafic: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a randamentului principalilor indici bursieri de acțiuni S&P500, reprezentând piața din SUA(cu portocaliu) Nikkei 225, indicele japonez (gri), Euro Stoxx 500, principalul indice al pieței Europene (roșu), FTSE 100, reprezintă companiile listate la Londra (albastru)

În Europa, situația e și mai îmbucurătoare. Companiile indicelui Euro Stoxx 600 și-au dublat profitul, și s-au situat cu 23% peste așteptările pieței. Vânzările au crescut în medie cu 15%. Pentru astfel de rezultate și reacția pieței a fost mai indulgentă recompensând companiile cu rezultate peste așteptări cu o creștere a prețului acțiunilor în medie cu 1.1% după rezultate.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?