Durată aproximativă de citire: 4 min

    Educația financiară
    poate fi o joacă.

    De câte jucării poate avea nevoie un copil?
    Atâtea câte îi cumperi. Mai ții minte când le-ai spus prima dată celor mici că nu le poți cumpăra o jucărie pentru că „nu mai ai bani”? Ei bine, copiii sunt ca un burete care absoarbe multă informație și e important să știi când să le explici cum stă treaba cu banii.

    Cei mici învață foarte repede din ceea ce văd și trăiesc și, mai ales, din exemplu părinților. Ba chiar pot deveni responsabili financiar înainte ca tu să le vorbești despre bani. Cum se întâmplă asta? Gândește-te la jocurile pe care le jucați în timpul liber. În multe dintre ele există un fir narativ sau o acțiune care depinde de deciziile financiare pe care aceștia le iau: își cumpără o mașină mai rapidă sau mănuși care îi ajută să zboare? Aleg să îi strângă sau să îi dea la schimb pentru alte obiecte care îi vor ajuta pe parcursul jocului?

    Indiferent de alegere, un lucru e sigur: atunci când vă jucați, cel mic își cunoaște responsabilitățile financiare mai bine ca oricând. Pentru că asta îi ajută să câștige jocul, nu?
    După faptă, și răsplată
    O metodă prin care îi poți ajuta să înțeleagă importanța deciziilor financiare sunt banii de buzunar, care se împart în 2 categorii: câștigați sau primiți.

    Studiile arată că cei care și-au câștigat banii ajutând la treburile casei au fost mult mai atenți pe ce îi cheltuie decât copiii care, pur și simplu, i-au primit. Dar cum îi poți face să le aprecieze valoarea?
    Beneficiile banilor de buzunar
    Le permite copiilor să fie independenți.
    Atunci când se joacă, copiii aleg pe ce să cheltuiască banii în funcție de nevoile pe care le au, fără să fie influențați din exterior. Poți aplica aceeași metodă și în viața reală oferindu-le libertatea deciziilor financiare. Pentru că asta le dă ocazia să se simtă independenți.

    Copiii adoră să fie tratați ca niște adulți, iar mulți dintre ei vor aprecia faptul că le-ai oferit încrederea că pot avea grijă de o sumă de bani.
    Îi învață care este adevărata valoare a banilor.
    Să îi expui de mici la o asemenea responsabilitate îi va pregăti pentru lumea din exterior și o viață independentă. Vor putea să-și dea seama singuri de valoarea obiectelor, care este costul unor decizii incorecte și să nu ia lucrurile de-a gata.
    Le permite să greșească acum, ca să le fie bine mai târziu.
    Dă-le voie să facă mici greșeli financiare, pentru că asta le va permite să învețe câteva lecții despre cheltuit sau economisit, înainte ca ele să conteze cu adevărat. Dacă decide să pună o sumă deoparte odată ce i-ai oferit banii de buzunar, totul e bine și frumos, dar dacă îl vezi că vrea să îi cheltuie pe toți, încearcă să nu îi influențezi decizia. Sigur, îi poți explica de ce e bine să își calculeze atent cheltuielile, dar este bine să învețe și din propriile greșeli.

    Învață-i să economisească câte puțin în fiecare lună ca să aibă ocazia să se răsfețe la final de an. Iar dacă nu o fac, anul viitor vor avea ocazia să își îndrepte greșeala.
    Educația financiară și vârsta copiilor
    Când introduci educația financiară în viața copiilor trebuie să ții cont și de vârsta pe care aceștia o au și de experiențele pe care le trăiesc:
    4-7 ani
    O perioadă bună să-i introduci în conceptul de „bani de buzunar”

    Multe dintre studii arată că părinții introduc banii de buzunar în viața copiilor în jurul vârstei de 6-7 ani, însă asta nu este o regulă. Nu există un mod bun sau rău de a-i învăța despre responsabilitatea financiară, ci doar metoda potrivită pentru fiecare în parte. Însă, dacă observi lucrurile următoare, înseamnă că sunt pregătiți să aibă grijă de banii lor de buzunar:ss

    • Înțeleg că e nevoie de bani pentru cumpărături

    • Înțeleg că, dacă cheltuie toți banii într-o zi, nu vor mai primi alții înainte de data stabilită

    • Au nevoie de bani să-și cumpere prânzul la școală, pentru transport sau să-și cumpere jucăria preferată
    8-13 ani
    Discuții despre valoarea banilor.
    Cu cât cresc mai mult, îi poți învăța:


    • Care este valoarea lor și prețul pus pe lucruri

    • Odată cheltuiți, banii nu se vor întoarce

    • Banii se câștiga prin muncă și dedicare, și de obicei, e singurul mod de a-i obține

    • Despre economii și investirea acestora în obiective pe termen lung sau scurt

    • Despre împrumuturi și responsabilitatea de a da banii înapoi

    • Diferența între cash, card sau credit. De exemplu, atunci când folosești cardul la restaurant, e o ocazie potrivită să-i povestești cum funcționează cardurile, cum să verifice cheltuielile, cum să calculeze bacșișul și cum să fie atent la fraude. Altfel, dacă te văd plătind doar cu cardul, nu vor reuși să înțeleagă valoarea banilor și pot crede că apar ca prin magie.
    14-18 ani
    De la banii de buzunar la alocație

    Odată ce devin adolescenți, aceștia încep să privească alocația lunară ca pe un drept al lor. Trecerea de la banii de buzunar la alocație înseamnă și extinderea întervalului de timp în care primesc banii, iar astfel vor începe să învețe despre cum să-și planifice cheltuielile în funcție de nevoi. Este important să le atragi atenția cu privire la împrumuturi sau cât de mult îi poate costa o alegere greșită.

    Așadar, atunci când alegi suma pe care vrei să i-o oferi, trebuie să ai în vedere vârsta și nevoile pe care acesta le are. Sunt suficienți 300 de lei pe lună? 500 e prea mult?

    Te poți consulta și cu alți părinți, să faci o medie și să vezi dacă suma oferită îi satisface nevoile financiare.
    Ce trebuie să ai în vedere
    Fii consistent și ține-ți întotdeauna promisiunile pe care le-ai făcut în fața lor, căci altfel pot deveni confuzi și supărați pe situație.
    Nu amâna să-i răsplătești pentru treburile făcute și nici ziua stabilită pentru banii de buzunar, pentru că nu te vor mai privi cu seriozitate.
    Atunci când vine vorba de educație financiară e important să acționezi precum un mecanism de joc: nu te implici emoțional în deciziile lor financiare, le oferi încrederea și suportul tău și îi răsplătești direct proporțional cu munca pe care o depun.
    Este important să respecți aceleași reguli ale jocului, iar asta îi va face receptivi la orice lecție financiară.

    Cât de folositor ți-a fost acest conținut?