Deciziile financiare ale familiei: cine-i căpitanul?

    Într-o familie se iau zilnic zeci de decizii. Ce mâncăm, la ce film ne uităm, cine merge să vadă ce-a fost cu sunetul ăla ciudat. Dar pe coordonatorii studiului „Female Breadwinners and Decision Making about Household Spending in Europe” i-au interesat mai mult deciziile financiare ale familiei și cât de implicate sunt soțiile în luarea lor. Mai exact, dacă familiile ar avea un departament financiar, cine l-ar conduce?

    Contabilul poartă tocuri?

    6.9% dintre românce iau singure deciziile financiare importante pentru familie. Procentul e apropiat de media Europei de Est (7.4%), dar mai mic decât în restul Europei (9.1%) și al Europei de Vest (10%).

    În România, “departamentul financiar” al familiei funcționează, mai degrabă, cu doi contabili. 78.9% din femei iau deciziile financiare mari împreună cu soțul lor, mai mult decât femeile din alte țări europene (71.3%).

    Vă declar absolvent și absolventă

    În trecut, femeile tindeau să aibă un nivel de educație mai scăzut și să-și asume un rol predominant casnic. Din fericire, lucrurile s-au schimbat de atunci. Femeile obțin acum cu regularitate un nivel ridicat de educație, iar asta le dă un cuvânt de spus în deciziile financiare importante ale familiei.

    Româncele sunt predispuse să se căsătorească cu cineva cu un nivel de educație similar (75.1%), mai mult decât femeile din restul Europei (53.6%). De altfel, procentul româncelor al căror soț are un nivel inferior de educație este mai mic decât în restul Europei (7.3% versus 20.1%).

    De la egal la egal

    Concluzia studiului e îmbucurătoare. În România, predomină familiile în care cei doi soți sunt la fel de implicați în deciziile legate de credite, economii sau cumpărarea unor bunuri importante. Vremurile în care femeia decidea ce tip de unt să se cumpere, iar bărbatul alegea modelul mașinii au trecut.

    Cat de folositor ti-a fost acest continut?