4 minute
De sărbători,
turta dulce
sfat aduce!
Vin sărbătorile și ceva e diferit. Poate nu mai pleci în vacanță. Poate nu te mai strângi cu mulți oameni în jurul bradului sau poate ți-ai planificat diferit bugetul față de celelalte Crăciunuri. Așa că ți-am copt ceva dulce, cu gust de responsabilitate și scorțișoară. Hai să vezi ingredientele!
Având la bază un studiu ING International făcut pentru România de Think Forward Initiative* și alături de Corneliu Ionescu, coach financiar Banometru, am frământat câteva sfaturi pe care le aduce acest Crăciun în materie de cheltuieli și planuri financiare. Și-am pus la copt idei gata de savurat atunci când ai nevoie să-ți planifici atent bugetul de sărbători. Cu ce trebuie să începi? 
Stabilește ce gust au sărbătorile din acest an: ghimbir, scorțișoară sau responsabilitate financiară?
Ce spun oamenii: 57% dintre participanții la studiu spun că au un buget limitat și vor căuta oferte sau cadouri la reducere. Deci... cum să facem să nu cheltuim mai mult decât avem nevoie?

Ce ai putea să faci: Poți să-ți potolești poftele de a cheltui mai mult decât ai nevoie cu ajutorul a două liste: Lista de cumpărături și Lista de cadouri. Așa vei putea arunca un ochi peste niște calcule rapide. Dacă vezi că e mai mult decât te așteptai sau e nevoie să te împrumuți, s-ar putea ca oferitul cadourilor să nu mai fie la fel de distractiv.

Lista de cadouri

Valoros înseamnă costisitor sau util? Hai să vedem: ți-ar plăcea să primești ceva generic și scump sau ceva de care chiar ai nevoie?

Află care sunt lucrurile pe care și le doresc cei apropiați ție și cumpără-le exact ce își doresc. Va fi mult mai bine pentru bugetul tău să le cumperi ceva util, în loc de o pereche de șosete și 3 dulciuri de care, poate, nu au nevoie.

Lista de cumpărături

După ce ai stabilit cum îți împarți bugetul pentru cadouri, hai să vedem cum stă treaba cu lista de cumpărături de sărbători:

- hotărăște alături de cei cu care îți vei petrece sărbătorile ce mâncați și ce beți, într-un mod cât mai realist, puneți pe lista de cumpărături și luați doar ce aveți nevoie;

- în loc să cumperi 5 bucăți de cozonac de care nu ai nevoie, poți alege să cumperi 3 și banii care au rămas poți să îi folosești cu alte scopuri. Spre exemplu, poți să-i ajuți pe cei nevoiași exact când au cea mai mare nevoie: în perioada sărbătorilor.
Caută ingredientul secret
Ce spun oamenii: 60% dintre români spun că anul acesta vor cheltui mai puțin pe cadourile de sărbători.

Ce ai putea să faci: Secretul e să stabilești care sunt lucrurile cu adevărat importante și să le cumperi doar pe acelea. Dacă prietenul tău petrece mai mult timp în casă, întreabă-te dacă i-ar fi de folos o nouă geacă. Sau poți să te orientezi după cadouri personale, poate chiar făcute de tine: un desen, ceva cusut sau, de ce nu, să le gătești prăjiturile preferate.

Sună bine pentru bugetul tău, nu?
Taie bugetul în formă de brăduți de Crăciun
Ce spun oamenii: 61% dintre participanții la studiu spun că vor limita cheltuielile de sărbători ca să nu se îndatoreze pe termen lung.

Ce ai putea să faci: Știm deja că toate cheltuielile repetitive care nu-ți sunt necesare pot fi cele care îți dau bătăi de cap.

Să limitezi cheltuielile înseamnă inclusiv să renunți la ce nu-ți mai trebuie sau la ce nu mai folosești. De exemplu: te uiți la 78 de canale la TV, dar ai și 3 abonamente de streaming în același timp? Ai putea, oare, să vezi pe care-l folosești cel mai puțin și să renunți la el? Sau să cauți un abonament la telefon potrivit nevoilor tale, iar dacă ți-ai dat seama că nu mai mergi așa des la sală, plătește ședințele individual. Transformă orice lucru care-ți generează costuri lunare în ceva care-ți este folositor sau alege să folosești acei bani altfel.
Pune topping de economii cu gust de siguranță
Ce spun oamenii: 31% dintre participanți intenționează să-și economisească bugetul de vacanță.

Ce ai putea să faci: N-ai mai plecat în vacanță, dar ți-au rămas banii pentru călătorie. Ce faci cu ei? În primul rând, dacă n-ai cheltuit deja bugetul de vacanță de sărbători, felicitări! Poți să-ți transformi călătoria în Tenerife sau vacanța la ski în Austria în ceva cel puțin la fel de valoros pentru tine:

- poți să-ți construiești o siguranță financiară: 100 de lei puși deoparte înseamnă o zi fără griji în viitor;
- poți să dăruiești ceva celor mai puțin norocoși, care au cu adevărat nevoie;
- iar dacă tânjești după o formă de control sau siguranță, gândește-te că un fond de economii pentru 3-6 luni ți le poate aduce pe ambele;
- dacă ai deja bani strânși deoparte, poți începe să te gândești la variante de investiții potrivite ție, ca să câștigi mai mult de la banii tăi.
Așază formele financiare în tava anului 2021
Ce spun oamenii: 81% dintre respondenți spun că își vor petrece Crăciunul cu membrii apropiați ai familiei.

Ce ai putea să faci: Iar când nu-ți mai ocupi timpul cu organizări de petreceri și adunări, obții mai mult timp pentru tine. Pentru că nu știi ce-ți rezervă anul și-i mai bine să-ți faci planul. Planificarea financiară nu este un lucru pe care să-l faci doar de Anul Nou, poți încerca să vezi dacă poți transforma asta într-un stil de viață. Iar regulile pentru o viață financiară sănătoasă sunt destul de simple: ai un venit, cheltuiești mai puțin decât câștigi, iar cu diferența care îți rămâne cumperi siguranță sub forma unor fonduri de urgență sau economii. Odată ce ai căpătat acea siguranță financiară, poți începe să te gândești la viitor și să vezi dacă o investiție pe termen lung te-ar ajuta să crești financiar.

Felicitări! Acum te poți bucura de sărbătorile de iarnă, cu gust de responsabilitate financiară.
*Studiu Ipsos comandat de ING, 2020 – Crăciunul și Anul Nou în timpul COVID-19

Corneliu Ionescu - trainer și consilier financiar în programul Banometru

Banometru este un program gratuit şi flexibil prin care descoperi un nou mod de a privi încercările tale financiare. Este modul ideal de a folosi sprijinul unui profesionist pentru creionarea unui plan care chiar funcţionează.
Află mai multe

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?
Share