Subiectul lunii pe piața globală
Cum a rămas Europa fără gaz în plină vară?

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Chiar dacă ne aflam în plin scandal referitor la gigantul imobiliar chinez Evergrande, începem totuși buletinul din această lună cu un subiect mai arzător și care ar putea avea repercusiuni semnificative asupra creșterii economice globale și anume creșterea prețului la gaze naturale.

Rusia (nu) pune gaz pe foc

Gazul natural este un produs cu o ciclicitate specifică, datorită cererii acestuia. În general, producătorii extrag o cantitate constantă de gaz pe întreaga durată a anului, dar consumul este foarte scăzut primăvara și toamna, ușor mai ridicat vara (este folosit pentru a genera energie electrică utilizată pentru funcționarea aparatelor de climatizare) și foarte ridicat iarna. Astfel, pentru a se asigura că există suficient gaz, producătorii constituie stocuri în rezervoare din primăvara și până în toamnă, pentru a putea susține consumul ridicat din timpul iernii. În mod normal, pe perioada verii, prețul gazului ar trebui să fie mai redus decât iarna.

Principalii furnizori de gaze naturale ai Europei sunt Rusia și Norvegia, iar, o parte modestă, este furnizată sub forma de gaz lichefiat.

Pentru a înțelege ce a generat creșterea prețului gazelor naturale din acest an, trebuie sa explicăm ce s-a întâmplat în primăvară. Când sezonul de constituire a stocurilor ar fi trebuit să înceapă, Europa s-a confruntat cu un sezon rece extins, astfel că o parte din gazul necesar pentru iarna a fost consumat în primăvară. China, un important consumator și importator de gaze naturale generează o cerere semnificativă, care a înregistrat o creștere anualizată de 16% în prima jumătate a anului 2021. Astfel, o parte din gazul lichefiat destinat Europei a fost redirecționat către China la prețuri superioare celor tranzacționate în Europa. În acest context, oferta de gaze naturale pentru Europa a devenit mai restrânsă.

Un alt factor menționat de actorii din piață este acela că Rusia furnizează mai puțin gaz. Aici apar mai multe speculații: pe de o parte, oficialii de la Moscova susțin ca au avut o perioada de mentenanță mai îndelungată, cauzată de pandemie, și, pe de altă parte, ar putea încerca să pună astfel presiune asupra Comisiei Europene în vederea aprobării deschiderii conductei Nord Stream 2 (pentru transportul gazului din Rusia către Germania, prin Marea Baltică).

După conflictul dintre Ucraina și Rusia, Rusia încearcă să găsească modalități de a transporta gaz către Europa, fără a fi nevoită să folosească conductele Ucrainei. În aceste condiții, Rusia a construit diferite rute, printre care și Nord Stream 2, pentru care Comisia Europeană nu și-a dat încă avizul, subliniind că aceasta trebuie să fie operată în mod transparent și nediscriminatoriu. Prin acest proiect, Ucraina pierde venituri importante din activitatea de transport, iar securitatea accesului la gaze este amenințată pentru țările din Europa Centrală și de Est.

Grafic 1: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a reperului prețului pentru gazul natural la hub-ul din Amsterdam. Prețul este exprimat în EURO/MWh.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Aceste presiuni atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea de gaze naturale, au împins prețul gazului spre cote nemaivăzute. Astfel, în luna septembrie, prețul gazului la centrul de tranzacționare și stocare din Amsterdam a depășit 70 EUR/MWh.

Impactul costului ridicat al gazelor naturale nu se oprește aici. Gazul este folosit și pentru producerea de energie electrică, astfel că și prețul energiei a crescut, precum și prețul altor produse pentru a căror fabricație se consumă cantități mari de energie, cum ar fi aluminiul sau îngrășămintele chimice. Deși multe țări din Europa discută diferite modalități de a susține consumatorii vulnerabili prin oferirea de subvenții, impactul asupra inflației va rămâne unul puternic. Rămâne de văzut cât de repede se vor atenua discuțiile cu Rusia și când prețul gazului va reveni la cote normale. În măsura în care acest dezechilibru continuă, impactul asupra inflației va fi mai amplu și se va reflecta în costul altor producători.

China dezamorsează o criză în devenire

Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a creat panică pe piețele internaționale, ca urmare a riscului de a intra în incapacitate de plată. Astfel, Evergrande are o datorie de 300 miliarde USD, mare parte fiind în obligațiuni, și 20 miliarde USD fiind atrași de pe piețele internaționale. Sectorul imobiliar din China se află într-o bulă de ceva timp. Recent, oficialii de la Beijing au implementat măsuri pentru a limita creșterea gradului de îndatorare al dezvoltatorilor. În acest context, în iunie 2021, Evergrande nu a îndeplinit noile criteriile impuse de către guvern privind gradul de îndatorare, astfel că i s-a interzis să emită noi obligațiuni. Întrucât, modelul de afaceri al companiei constă în atragerea de capital nou pentru plata creditelor anterioare și construirea de noi clădiri, aceasta a ajuns astfel la o problemă de lichiditate.

Intrarea în incapacitate de plată a Evergrande poate avea efecte și asupra altor sectoare de activitate din China. De asemenea, întrucât sectorul imobiliar și de construcții au fost motorul de creștere al economiei chineze, aceasta situație va avea probabil un impact asupra economiei globale.

Grafic 2: Evoluția din anii 1950 și până în 2020 a ponderii sectorului imobiliar și de construcții în Produsul Intern Brut al Chinei.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Chiar și municipalitățile chineze vor fi impactate de un potențial faliment în sectorul de construcții, o treime din veniturile municipalităților fiind realizate din vânzarea de terenuri. Construcțiile din sectorul rezidențial sunt atât de profitabile pentru întregul lanț încât, de câțiva ani încoace, pe piața imobiliară chineză există un exces de oferta. Cu toate acestea, China nu poate permite ca bula imobiliară să crească și a decis să intervină acum.

Dacă aceasta intervenție va însemna falimentul Evergrande, scenariul de bază este că Partidul Comunist Chinez va veni în ajutorul dezvoltatorului și va restructura compania. Populația își va primi apartamentele pentru care a plătit avans, dar care nu sunt finalizate. Sistemul bancar chinez, în mare parte deținut de stat, are o expunere limitată asupra Evergrande, astfel că riscul nu se va propaga spre o criză bancară. Astfel, gigantul Evergrande va deveni o companie deținută de stat.

Întrebarea care rămâne în cazul în care guvernul chinez a decis că modelul de creștere din construcții nu mai este unul sustenabil: de unde va veni creșterea economică? Președintele Xi a indicat spre domeniile inovației în tehnologie și cel al energiei verzi. În aceste condiții, investitorii vor trebui să se recalibreze, să privească spre noi orizonturi profitabile și să cuantifice avansul pe care China îl are în direcțiile indicate de președinte, precum și rapiditatea tranziției către noi componente de creștere economică.

FED oferă indicii despre încetinirea programului de achiziții de obligațiuni

Concluzia întâlnirii comitetului decizional al Fed a urmat linia comentariilor deja făcute încă de luna trecută de către președintele băncii. Astfel, investitorilor le-a fost reamintit că progresul economic al SUA după pandemie este unul bun, iar, în noiembrie se va decide probabil diminuarea sprijinului de politica monetară. Referirea FED a vizat în mod clar suma disponibilă pentru achiziții lunare de obligațiuni, care urmează sa se reducă spre finalul acestui an, urmând ca la jumătatea anului 2022 să devină zero (proces numit în engleză tapering).

Stimulul a fost introdus în 2020 pentru a oferi un suport economiei puternic afectată de pandemie și vizează în prezent achiziții lunare de obligațiuni în valoare de 120 miliarde USD. După părerea unor analiști, robinetul de lichiditate s-ar închide destul de repede, dar, judecând după evoluția virusului și cea a economiei, jumătatea anului 2022, pare un orizont foarte îndepărtat de timp.

Moralul mediului de afaceri din Germania scade

Conform unui sondaj realizat lunar, se observă o scădere a indicatorului de sentiment al mediului de afaceri din Germania. Printre principalele cauze pe care le reclama managerii se numără dificultățile în aprovizionarea cu materii prime și intermediare. Criza lanțului de materii prime se estimează că va dura cel puțin până la sfârșitul acestui an, astfel că acest deficit este în prezent mai îngrijorător pentru companii decât evoluția virusului Covid-19.

Totodată, cererea fără precedent de produse durabile a pus presiune pe furnizorii globali. Astfel că, există riscul ca creșterea economică să fie limitată datorită acestui blocaj de materii prime, iar industria prelucrătoare este cea mai vulnerabilă.

Grafic 3: Evoluția în ultimii 5 ani a indicatorului German ce măsoară sentimentul mediului de afaceri.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?