Autor: Valentin Tătaru, economist-șef ING Bank România
PIB-ul României a crescut cu 1,8% în al doilea trimestru al anului față de primul trimestru, aproape de estimarea noastră inițială de 2%. Comparativ cu anul trecut, PIB-ul a înregistrat o creștere de 13% - ne așteptam la 15,7%, iar consensul a fost la 14,5%. În continuare, ne menținem prognoza de creștere a PIB-ului de 7,5% pentru 2021 și 5% pentru 2022.
Mai multe date vor fi disponibile pe 7 septembrie, însă putem presupune că cea mai mare parte a creșterii a fost realizată de consumul privat, stimulat de o cerere mai mare după perioada de restricții. Investițiile (în special cele publice) au continuat, probabil, să contribuie în mod pozitiv, în timp ce contribuția negativă a exporturilor nete a fost redusă.
După o vară relaxată din punct de vedere epidemiologic, marcată de un număr foarte mic de noi cazuri zilnice de Covid-19, dar și de o rată de vaccinare scăzută, România se află, în prezent, la începutul celui de-al patrulea val al pandemiei. Rata de infectare cea mai mare se estimează că va fi atinsă la mijlocul lunii septembrie.
Autoritățile au precizat, însă, că impunerea unor restricții similare cu cele din valurile precedente este exclusă. Cu toate acestea, incertitudinile persistă, inclusiv în ceea privește unele conflicte sporadice în coaliția de guvernare și aprobarea planului României de redresare și reziliență de către Uniunea Europeană. Totodată, există multe necunoscute în ceea ce privește prognoza de inflație în creștere, precum și strategia de consolidare bugetară, care urmează să fie publicată în câteva luni.
Luând toate acestea în considerare, ne menținem prognoza de creștere a PIB-ului la 7,5% pentru 2021 și 5% pentru 2022. Riscurile pentru creșterea din acest an rămân, mai degrabă, în sus, dar într-o măsură mai mică față de momentul primirii datelor flash aferente trimestrului doi. Deși nu schimbă substanțial imaginea la nivel macro, acest lucru ar trebui să ajute banca centrală să rămână pe poziții la reuniunea din 5 octombrie 2021 și să își înceapă ciclul de creștere a dobânzii în noiembrie. La acel moment, vom avea o imagine mai bună asupra impactului celui de-al patrulea val de infectări, a execuției bugetului și, poate, o imagine mai clară asupra scenei politice.
Articolul a fost publicat pe think.ing.com.