Suc, popcorn și câteva
ponturi. Învață din filme
ce să faci cu banii.

Mai ții minte ce-ai făcut cu primul salariu? Cât de repede s-a dus? Există momente în care probabil nu știm cum să avem grijă de bani, iar atunci când ne vedem cu ei în mână vrem să ne facem toate poftele din lume. Că doar am muncit pentru ei, nu-i așa?
Ce-ai zice să îți iei câteva „lecții” despre bani chiar din filme?
Știi cum e: pofta vine mâncând, iar ideile pot apărea în timp ce-ți ștergi sarea de la popcorn de pe degete și sorbi din sucul preferat. 
Filmul: Trading Places (1983)
De ce unii oameni sunt săraci? Să fie oare originea socială sau cea genetică? Doi oameni de afaceri vor să afle răspunsul și complotează împotriva unui acționar principal pe care îl înlocuiesc cu un om al străzii. Presupunerea lor e că orice om educat și inteligent – cum e acționarul principal – va reuși chiar și în cele mai grele condiții, iar omul străzii va eșua lamentabil.
Însă planul lor e dejucat și totul se întoarce împotriva lor. Cei doi afaceriști sunt mult prea încrezători în experiența lor și, cumulat cu dificultatea de a prezice viitorul și greșelile investiționale, aceștia își ruinează afacerea.
Ce poți extrage din film: Uneori e bine să cântărești deciziile legate de bani, înainte de a investi sau împrumuta, tocmai ca să nu faci greșeli pe care nu le mai poți îndrepta.
Filmul: The Circle (2017) 
Orice decizie are costurile ei. Asta va afla pe pielea ei o tânără care renunță la job-ul de customer service, acolo unde suna clienții care nu-și plăteau facturile la apă, și se angajează la un gigant tehnologic al cărui scop e să strângă și să utilizeze informațiile personale ale oamenilor în scopuri cel puțin controversate.
Orbită de încântarea noului job și de mărirea salariului, ea ignoră „partea întunecată” a companiei până când, la un moment dat, se vede nevoită să fugă de tehnologia omniprezentă care îi afectează și ei viața, forțând-o să renunțe la orice formă de intimitate.
Ce poți extrage din film: Atunci când alegi să faci schimbări în viața ta e bine să le „cântărești” și să vezi dacă sunt potrivite pentru tine. Iar dacă se întâmplă să îți dai seama că un lucru nu e potrivit, ai libertatea să faci schimbări, astfel încât să-ți fie bine mai departe.  
Când vine vorba de tine, tu cum vezi ofertele primite și cum iei decizia potrivită pe termen lung?
Billions (Serial, 2016 – prezent)
New York. Epicentrul finanțelor la nivel înalt. Bobby Axelrod, zis și “Axe”, un cunoscut businessman în cercurile înalte, are de furcă. Procurorul Chuck Rhoades, care pare să reprezinte legea, îl vânează pe Axe și apelează la tot felul de tertipuri ca să-l prindă. Însă există o mică-mare problemă - soția procurorului este angajată de aproape 15 ani la firma lui… Axe. Ambii încep să apeleze la tot felul de metode, mai mult sau mai puțin convenționale pentru a câștiga „războiul” de pe Wall Street. Pe măsură ce urmărești serialul s-ar putea să fii când de partea unuia, când de-a altuia.
Ce poți extrage din film? Dacă te învârți în lumea afacerilor, în fiecare episod vei rămâne cu sfaturi pragmatice și distractive despre cum să navighezi prin încercările unei cariere. Unul dintre ele? „Scopul nu este să faci mai mulți bani. Ci să-ți trăiești viața după regulile tale.”
Mary Poppins (1964)
Cântecelul cu “Supercalifragilisticexpialidocious” probabil îți sună cunoscut, însă un sfat referitor la bani regăsim într-un alt cântecel „Fidelity Fiduciary Bank”. Bancherii bătrâni de la Dawes, Tomes, Mousely, Grubbs Fidelity Fiduciary Bank încearcă să convingă un băiețel să-și investească banii în loc să-i cheltuie pe mâncarea unor păsări, argumentându-i că tot ceea ce va obține vor fi doar niște păsări grase, fără niciun pic de profit pentru viitorul lui.
Ce poți extrage din film: E-adevărat, de multe ori preferăm satisfacții de moment în detrimentul unui plan cu rezultate pe termen lung. Însă e oare o decizie înțeleaptă? Dac-ar fi după tine, tu ce-ai face cu niște bani în plus?
Filmul: Wall Street 2: Money never sleeps (2010)
Înaintea crizei financiare era cumva împământenită ideea că prețurile proprietăților vor crește fără limită. Această percepție înșelătoare o povestește chiar personajul principal, într-una din scenele filmului.
Le spune despre „un barman care își cumpără 3 case” – pe care de fapt nu și le permite și, mai mult decât atât, părinții lui își ipotechează locuința, sfârșind prin a cheltui banii pe televizoare-plasmă, telefoane mobile și SUV-uri, cu gândul că averea lor va tot crește. Apoi, bineînțeles, știm cu toții, criza își face simțită prezența și lasă în urma ei multe falimente personale și regrete legate de superficialitatea cu care mulți oameni au luat decizii pripite.
Ce poți extrage din film: E bine să ai mereu o viziune asupra viitorului și să nu trăiești doar pe moment, pentru că lucrurile sunt imprevizibile. Atunci când iei o decizie, ai grijă ca aceasta să nu te afecteze pe termen lung și să fii sigur că poți face față unei eventuale schimbări.
Filmul: Bridesmaid (2011)
Ruinată financiar, o patiseră află că cea mai bună prietenă s-a logodit și urmează nunta. Deși falită, ea se aruncă fără să clipească în niște cheltuieli care o depășesc – rochii exorbitant de scumpe, un weekend în Las Vegas – pentru a demonstra că poate „ține pasul” cu prietenele ei.
Ce poți extrage din film: Presiunea socială, așadar, dictează de multe ori deciziile financiare pe care le luăm și ne forțează să facem cheltuieli de care nu avem nevoie, cu bani pe care, din păcate, nu îi deținem. Atunci când vrei să faci anumite cheltuieli, asigură-te că îți sunt necesare și analizează din toate unghiurile motivul pentru care vrei să-ți cumperi acele lucruri. 
În final, îți dai seama că atunci când ești ochi și urechi după inspirație, sigur va apărea în calea ta. Important e să știi să îți extragi informațiile de care ai nevoie din lucrurile care te înconjoară, astfel încât să contribuie pozitiv la dezvoltarea ta pe orice plan: financiar, profesional sau emoțional. Nu uita că ești singurul care poate lua decizii pentru tine și doar tu poți să știi ce este cel mai bine pentru tine.