Eu, tu, noi sau cum vorbim 
despre bugetul în doi

Atunci când vorbim despre relația de cuplu avem în minte trei elemente: ea, el și spațiul relației. Posibil să vă întrebați: ce este spațiul relației?. Ei bine, acesta este format din acțiunile, atitudinile, stilul de comunicare și valorile fiecăruia și reacția partenerului la toate acestea. Acest spațiu subliniază ideea că fiecare partener este responsabil de calitatea relației din care face parte. Cred că este esențial să ne reamintim că sănătatea financiară a relației are la bază comunicarea.
1. Sănătatea financiară este despre viață, nu despre bani
De cele mai multe ori în relația de cuplu, discuțiile dintre parteneri legate de finanțe sunt subiecte tabu și pare că așteptăm ca lucrurile să se rezolve de la sine, fără să comunicăm deschis. Această așteptare vine de la faptul că am crescut în familii în care nu s-a discutat despre bani și cum se gestionează aceștia. Este posibil să protestați la ceea ce tocmai am spus dacă ați auzit acest subiect dezbătut în familia voastră. 
Însă, întrebarea mea este: Cum s-a vorbit despre buget? Este posibil ca pentru mulți dintre noi răspunsul să fie: “Tatăl meu se îngrijora că nu-i ajung banii și țipa la mama pentru că a cheltuit prea mult”. O astfel de atitudine poate aduce confuzie, dezamăgire, rușine, vină sau poate naște un conflict. 
Relația pe care fiecare partener o are cu banii este una încărcată de obiceiuri acumulate de-a lungul timpului și de valori personale aduse din familia fiecăruia. Când se aduce în discuție bugetul comun, cei doi pot observa care sunt atitudinile lor legate de bani. Astfel că, unul dintre parteneri poate să propună strategii de economisire, iar celălalt să fie înclinat spre cheltuială. 
2. Dansul comportamentelor opuse 

De multe ori ne întrebăm cine cheltuiește mai mult: femeile sau bărbații? Vă invit să ne concentrăm mai degrabă pe stilul în care partenerii cheltuiesc, și mai puțin pe genul lor. În mod ironic, un cheltuitor va intra într-o relație cu un chibzuit. Și astfel, în relația de cuplu, se instalează un dans al comportamentelor opuse. Doi cheltuitori vor dansa unul cu altul pentru rolul de supra-cheltuitor, iar, ca mecanism de apărare, unul dintre ei va decide să se tempereze din nevoia de echilibru.
Partenerii chibzuiți și cei cheltuitori trăiesc în universuri diferite. Când nu cheltuiește, un stil chibzuit simte că se află în control. Pe cealaltă parte, atunci când nu cumpără, un cheltuitor se simte anxios.

 
3. Obiceiuri financiare sănătoase

O relație sănătoasă este bazată pe comunicare și pe setarea unui scop comun. Vă invit să începeți prin a negocia în spațiul relației voastre un astfel de scop, chiar dacă vedeți lucrurile diferit la capitolul bani. Într-o relație sănătoasă partenerii comunică în mod deschis despre nevoile și problemele lor și se ascultă cu respect.

Transparența și independența financiară a fiecăruia este un alt semn de sănătate al relației. Prin urmare, pe lângă bugetul individual, agreați un buget comun la care să contribuiți împreună. Dansați în spațiul relației voastre, între independența personală și independența spațiului relației.

Setați-vă prioritățile. Veniturile puse la comun și orientate în aceeași direcție vor atinge obiectivele importante mai repede, deoarece toate se realizează mai ușor atunci când partenerii vâslesc din aceeași barcă.

Încredere și transparență. Acestea sunt două ingrediente esențiale pentru o relație sănătoasă din punct de vedere financiar. Este important ca partenerii să vorbească despre bani și să decidă împreună.


Diana Lupu este psihologul unei noi generații, absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, formată în psihoterapia de familie, iar în prezent se pregătește să devină psihoterapeut de cuplu în formarea Imago.

Este psiholog și psihoterapeut, realizează emisiunea Love Is Fun but Complicated din cadrul publicației A List Magazine by Andreea Esca, susține cauze pentru conștientizarea și combaterea violenței domestice alături de asociația A.L.E.G. prin proiectul #ȘiEuReușesc și publică articole în cadrul editurii Pagina de Psihologie.     

Curiozitatea este principalul elementul pe care Diana se bazează în activitatea sa, iar dinamica relațiilor de cuplu și perioada adolescenței sunt domeniile sale de interes.