Din aproape în aproape ajungi departe

Procesul de creștere este ceva ce credem, în mod normal, că începe atunci când ajungem la vârsta de 18 ani și începem să devenim adulți. Adevărul este că nu ne oprim niciodată din a crește și învăța. Un prim pas spre dezvoltare este dobândirea independenței și crearea unor obiceiuri sănătoase. Acum mă gândesc că în momentul în care ai citit cuvântul “independență”, mintea s-a dus la gestionarea bugetului, ceea ce ne trimite direct către subiectul discuției.

Când vine vorba de relația cu veniturile, primim două tipuri de mesaje: ori sunt foarte vagi, și asta ne dă de înțeles că este ceva foarte dificil, ori nu primim niciun fel de informație, și asta ne face să ne bazăm pe instinct, care nu este mereu cel mai bun profesor. Acum intuiesc o altă întrebare:

1. De ce e nevoie să vorbim despre asta?

Bugetul și sănătatea financiară sunt strâns legate de sănătatea psihică datorită dorinței noastre de siguranță. Pentru asta, trebuie să avem niște obiceiuri și comportamente financiare sănătoase, care să ne ajute să construim și să menținem această siguranță.

Este necesar să vorbim despre asta pentru că lipsește o educație în acest sens. Pe măsură ce înaintăm înspre viața de adult, începem să ne dorim să facem planuri pe termen lung, iar pentru asta e important să vorbim despre obiceiuri.

2. Cum creăm obiceiuri?

Pentru a crea un obicei sănătos atunci când vine vorba de gestionarea bugetului este important să începi prin a-ți stabili un obiectiv, urmat de acțiuni concrete. Un comportament nou se construiește în timp, iar pe drum s-ar putea să te întâlnești cu dezamăgirea sau confuzia. Nu te descuraja. A exersa în mod repetat un comportament sănătos din punct de vedere financiar, va ajuta la păstrarea acestuia, transformându-l în obicei.

3. Obiceiuri financiare sănătoase

Fă-ți un buget sau, mai explicit, un bilanț al veniturilor și cheltuielilor. Indiferent de vârsta pe care o ai sau de câți bani câștigi, alcătuirea unui buget îți poate răspunde la întrebări precum: Cât mă costă să trăiesc? Pe ce cheltuiesc banii într-o lună? Cum îmi setez obiective realiste de economisire?

Un buget poate să fie un tabel electronic sau unul organizat pe hârtie. Nu contează forma lui, important este să redea comportamentele tale financiare. Crează un buget începând cu: sursele de venit, economiile, datoriile și cheltuielile fixe și sporadice. Ia în calcul și reducerea celor din urmă atunci când structurezi forma bugetului tău.

Adoptă o nouă perspectivă - oprește-te și observă care este situația ta actuală, care sunt resursele și ce comportamente ai. Când te uiți pe orice aplicație de hărți digitale, pentru a afla traseul ai nevoie nu doar de o destinație, ci și de punctul de plecare. La fel e și cu observarea situației financiare: ca să îți îndeplinești obiectivele este esențial să știi de unde pleci.

Dacă în fiecare zi faci măcar un pas spre obiectivul tău, vei ajunge unde ți-ai propus. Ca să ajungi la țelul stabilit de tine, poți vedea principiul pas - acțiune ca mijlocul tău de deplasare. Spre exemplu, punând bani deoparte și observând cum cresc economiile, semnele progresului vor transmite un mesaj pozitiv creierului, iar el te va încuraja să continui acest obicei.

Diana Lupu este psihologul unei noi generații, absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, formată în psihoterapia de familie, iar în prezent se pregătește să devină psihoterapeut de cuplu în formarea Imago.

Este psiholog și psihoterapeut, realizează emisiunea Love Is Fun but Complicated din cadrul publicației A List Magazine by Andreea Esca, susține cauze pentru conștientizarea și combaterea violenței domestice alături de asociația A.L.E.G. prin proiectul #ȘiEuReușesc și publică articole în cadrul editurii Pagina de Psihologie.

Curiozitatea este principalul elementul pe care Diana se bazează în activitatea sa, iar dinamica relațiilor de cuplu și perioada adolescenței sunt domeniile sale de interes.