Cum să gestionăm
bugetul în cuplu
– sprint sau maraton?

Fie că muncim, fie că avem o pasiune și ne dorim să facem bani din ea, într-un fel sau altul, alergăm în fiecare zi după bani. Este firesc să facem asta, dar e important și cum facem asta. 
Antrenamente la comun și individuale
Ca la orice maraton, când vine vorba de bugetul în doi, e nevoie de antrenamente zilnice și de niște obiective financiare clare la care vreți să ajungeți. Obiectivele sau planurile pot fi și individuale și la comun. Cele individuale sunt legate de dorințele fiecăruia de a evolua pe plan personal, fie că e vorba de dezvoltare personală (investiție în pasiune) sau profesională (investiție în cursuri, workshop-uri și orice tip de educație). Cele comune adresează nevoile voastre ca familie/cuplu – pus bani deoparte, achiziția unei case, planificarea unei vacanțe etc.
Ambele trebuie discutate în doi pentru a vedea către ce obiective vă direcționați eforturile și cum vă antrenați zi de zi, lună de lună pentru ele. Unele pot fi de cursă lungă (anuale) sau de cursă scurtă (săptămânale/lunare).
Oricare ar fi linia de sosire pe care o trasați, bucurați-vă de traseu, observați cum se transformă antrenamentele zilnice în obiceiuri financiare sănătoase și nu uitați să vă și recompensați pentru ele. Doar din aproape în aproape puteți să ajungeți împreună foarte departe.
Cine aleargă mai mult? 
Dacă ești pasionat de alergat, știi foarte bine că e un sport care implică cheltuieli destul de mari – investești în echipament, în călătorii, în gadget-uri. Cum se împart aceste cheltuieli? 
  • Dacă le suporți singur/ă și reușești să contribui la bugetul în doi, atunci eviți orice conflict.
  • Dacă și jumătatea ta trebuie să contribuie la cheltuielile tale, atunci vorbiți despre asta ca să te asiguri că nu vor apărea frustrări pe viitor.
  • Dacă se duc mai mulți bani spre pasiune decât pe bugetul în doi, regândiți destinațiile.  

Sau poate reușești să faci bani din pasiunea ta și atunci se reconfigurează tot traseul. Oricum ar fi, mai ales dacă sunteți la începutul relației, dacă nu vorbiți, stați în loc iar dacă vorbiți deschis și sunteți dispuși să vă înțelegeți reciproc, prindeți viteză.

„Gadget-uri” la drum lung
Pentru contorizarea cheltuielilor, tot hârtia și pixul rămân de nădejde, dar puteți încerca și aplicații specializate sau tabele pe care să le completați și împreună, și separat.
Fie că vreți să reduceți cheltuielile sau să puneți bani deoparte, este foarte important să te oprești din când în când din alergare ca să te uiți în urmă să vezi pe ce s-au dus banii
Cum stați cu echipamentul?
Fiecare dintre noi vine într-o relație cu un „bagaj”, în care sunt multe prejudecăți, dorințe, experiențe pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când începem orice discuție despre bani.
Este important să nu uiți că fiecare este echipat diferit și că trebuie să înțelegi de unde vin diferențele în comunicare sau de perspectivă.
Se rezolvă toate atunci când ești deschis/ă să asculți cât și cum poate celălalt să susțină un maraton pentru bugetul în doi.