Fie că țineți banii la comun sau separat, parcurgeți împreună exercițiul de mai jos pentru a vedea cât valorează o oră de lucru din viața fiecăruia. Asta vă va ajuta atunci când vă faceți planuri la comun pentru că vedeți fiecare cu cât poate contribui.

    Cât valorează o oră din viața ta?

    Muncim mult pentru salariul lunar sau pentru orice altă sursă de venit. Și, de multe ori, uităm să punem lucrurile în perspectivă și să ne dăm seama dacă o nouă cheltuială merită sau nu.

    Îți propunem un exercițiu prin care vei afla cât valorează o oră din viața ta ca să-ți dai seama cât muncești pentru orice vrei să-ți cumperi.

    Cât câștigi pe lună?
    (ia în considerare banii în mână iar dacă ești freelancer, calculează-ți suma anuală, minus taxe și apoi împarte-o la 12 luni)

    Câte ore muncești în fiecare lună pentru suma de mai sus?

    Aici vezi cât valorează o oră de muncă din viața ta
    (am făcut un calcul simplu, împărțind suma obținută lunar la numărul de ore muncite)

    Aici vezi cât valorează un minut din viața ta

    Acum îți propunem un alt exercițiu al cărui scop e să-ți dai seama cât timp și bani irosești pe unele cumpărături.

    Fă-ți o listă cu obiectele pe care le deții, dar nu prea le mai folosești. Cum ar fi o bicicletă cumpărată atunci când credeai că o vei folosi zilnic, echipament sportiv când ți-ai promis că te reapuci de sport sau robotul de bucătăriei când ți-ai promis că vei găti mai mult acasă. 

    *Rezultatul e un calcul simplu, prin care am împărțit suma cheltuită de tine pentru obiectul respectiv la valoarea orei tale de lucru, calculată mai sus.

    Timpul înseamnă bani

    Acum îți este mult mai clar câți bani și cât timp irosești pe obiectele pe care ți le dorești la un moment dat, dar apoi nu le mai folosești, din varii motive.

    Pe viitor, la orice achiziție, îți recomandăm să nu te uiți doar la preț, ci și la câte ore din viața ta trebuie să muncești pentru acel lucru mult-dorit.

    Acest material a fost realizat împreună cu www.banometru.ro - un programgratuit care îți oferă sprijin ca tu să devii sănătos din punct de vedere financiar.

    Dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reușești să economisești, nu știi pe ce se duc banii, îți e greu să scapi de datorii și împrumuturi, creează-ți cont și descoperă ședințele de coaching, cursurile video aplicate, calculatoarele și resursele noastre, toate gratuite.

    Programul este realizat în parteneriat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank.